Hoşgeldiniz...

E-Posta Adresimiz bilgi@profdrbetulgozel.com.tr

Telefon Numaramız 0 (553) 633 35 45

Baş Boyun Cerrahisi

Ana Sayfa » Plastik Cerrahi » Baş Boyun Cerrahisi

Baş boyun cerrahisi kraniofasiyel anomaliler (kafatası ve yüz kemikleri anomalileri), çene cerrahisi, çene eklemi hastalıkları, dudak damak yarıkları, yüz felci, yüz travmaları, travma veya tümörlere bağlı deformite ve defektlerin onarımı, tükürük bezi tümörleri ve baş boyun tümörlerinin cerrahi tedavisi ve onarımlarıyla uğraşan bir cerrahi daldır.

Baş boyun cerrahisi Kraniofasiyel anomaliler doğumsal kafatası ve veya yüz kemiklerinde olan şekil bozukluklarıdır. Kafatası kemiklerindeki anomalerin bazılarının beyin gelişimi açısından erken dönemde tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu tip cerrahiler bir ekip çalışması gerektirir.
Çene kemiklerindeki anomaliler çoğunlukla alt ve veya üst çenenin önde ya da geride olması çene ucundaki problemler olarak kendini gösterir. Tedavileri cerrahidir ve çoğu zaman ortodonti tedavisi ile birlikte uygulanır.
Çene eklemi sorunları oldukça sık görülür. Komplike bir eklem olan temporomandibular eklem travmalar, diş gıcırdatma, diş bozuklukları ve birtakım alışkanlıklar nedeniyle zaman içinde dejenerasyona uğramakta ve başta ağrı ve ses gelmesi şeklinde kendini gösterebilmektedir. Muayene ve görüntüleme yöntemleriyle tanı konulduktan sonra çoğu zaman diş hekimleri ile birlikte takip ya da probleme bağlı cerrahi uygulanmaktadır.
Dudak damak yarıkları doğumsal anomalilerdir. Dudakta çok hafif bir çentik şeklinde hafif bir deformiteden her iki dudağı ve damağı tamamen içine alacak şekilde ya da nadir yüz yarıkları şeklinde çokgeniş bir spektrumda görülebilir. Bu geniş spektrumdaki hastalığın tedavisi de değişkenlik gösterir. Dudak damak yarıkları genellikle bir ekip çalışması içinde yürütülür. Ameliyat zamanlaması, ameliyata kadar olan süreçte yapılacaklar, ameliyat sonrası yapılacaklar ve gerekli konsültasyonlarınız hakkında doktorunuz sizi bilgilendirilecektir. Takipve tedavi süreci deformitenin ağırlığına göre 18 yaşına kadar sürebilir ve birkaç ameliyat gerekebilir. Takip ve tedavide tıbbi önerilere uyulduğu takdirde oldukça yüz güldürücü sonuçlar elde edilir.

Yüz travmaları ülkemizde çoğunlukla trafik kazaları ve iş kazaları sonrasında görülür. Bunlar hafif yumuşak doku yaralanmalarından çok ağır yüz ve göz çevresi kemik kırıkları, doku kayıpları, göz, beyin travmalarıyla birlikte giden travmalar şeklinde de görülebilir. Tedavi probleme göre değişkenlik gösterir. Ameliyat duruma göre acil koşullarda ya da daha sonra da yapılabilir. Yüz kırıklarında çoğunlukla özel plaklarla onarım yapılır. Yumuşak doku yaralanmalarında da genel plastik cerrahi prensipleri ve teknikleri kullanılır.
Baş boyun bölgesinde kulak, burun, göz çevresi, göz kapağı, cilt ve saçlı deride travma ya da tümör sonrası oluşan doku kayıpları onarımında basit yöntemlerden mikrocerrahi tekniklerin kullanıldığı plastik cerrahi tekniklere kadar birçok yöntem kullanılır.

Baş boyun cerrahisiYüz felci geçici olabilen Bell hastalığı ile beraber travma yada tümör operasyonları sonrası görülebilen kalıcı felçler şeklinde de olabilir. Yüzfelci onarımında sinir tamirleri, sinir nakilleri, göz kapağı girişimleri, kas nakilleri, statik askılar, dinamik cerrahiler ve mikrocerrahi yöntemler hastanın ve hastalığın durumuna, hasta beklentilerine göre değişkenlik gösterebilir. Cerrahi sonrası çoğunlukla fizik tedavi süreci vardır.
Baş boyun bölgesi tümörleri birçok farklı bölgede görülebilir. Plastik cerrahi tedavileri ağırlıklı olarak cilt ve kemik tümörleri odaklıdır. Cerrahi olarak tümörün uygun şekilde çıkartılması, oluşan deformitenin onarılması ilk aşamadır, sonrasında gerekli görülürse ek cerrahi, radyoterapi ya da kemoterapi uygulanabilir.
Tükürük bezi tümörleri çok nadir olmayan tümörlerdendir ve çoğunlukla iyi huylu tümörlerdir. Tedavileri cerrahidir.

  • En Çok Arananlar