PRP (trombositten zengin plazma) nedir ?
PRP, her insanin kaninda bulunan ve sayisiz isleve sahip olan trombositlerin konsantre halde elde edilmis formudur. PRP nasil elde edilir? nerede kullanilir? faydalari nelerdir? Gibi sorulara gecmeden once; normal sartlarda trombositlerin vucutta ne ise yaradigi ve nasil fonksiyon gordugu incelenirse, PRP uygulamasinin onemi cok daha iyi anlasilacaktir.
Kahraman trombositlerin destansi öyküsü:
Trombositler; her insanin kanında bol miktarda bulunan ve halk arasında kanı pıhılaştırıcı hücreler olarak bilinen hücrelerdir. Sağlıklı bir insanın damarlarında, her an göreve hazır, adeta bir ‘acil mudahale timi’ gibi beklerler. Herhangi bir yaralanma anında, yaralanma bölgesine ilk ulaşan hücrelerdir. Yaralanma bölgesindeki kontrolsüz kanamayı durdurmak için hızla organize olurlar ve kan damarlarının kesik uçlarında fibrin tıkaçlar olustururlar.
Kanama durdurulup panik ortamı giderildikten sonra ise salgıladıkları 30’dan fazla sitokin ve büyüme faktörü ile yaralanma bölgesinin tam olarak sağlıklı hale gelmesine kadar daima kontrolü ellerinde tutarlar. Örnegin; kanamanın durdurulmasını takiben yaralanma bölgesine savaşçı gücü yüksek akyuvar hucrelerini cagırırlar. Akyuvar hücreleri, trombositlerden aldıkları emirler dogrultusunda bölgeye ne kadar bir kuvvetle gideceklerini ve bölgede ne tür bir temizlik yapacaklarını belirlerler. Ortalama 3-7 gün süren şiddetli çarpışmalar sonrası bölge yabancı cisimlerden tamamen temizlenir. Akyuvarlar bölgede sadece nöbetçi askerler bırakarak, görev yerlerine dönerler. Artık yeniden yapım aşaması başlamıştır. Trombositler salgıladıkları bir çok büyüme faktörü ile bölgeye yeni yolların, bina ve kanalizasyonların yapılmasını başlatır ve yönetirler. Bölgede yeni kan damarı oluşumunu, kollajen sentezinin arttırılmasını ve destek dokuların oluşumunu, eğer gerekiyorsa hasarlanmış kemik ve kıkırdağın yeniden yapımını sağlarlar. Bu esnada oluşan inşaat molozlarının temizlenmesinde nöbetçi olarak bölgede görev yapan akyuvar hücrelerine yardım da ederler. Tüm yeniden yapılanma tamamlandıktan sonra bile bölgeye bıraktıkları büyüme faktörleri ile bir nevi ekonomik ve yapısal destek sağlayarak kalknma ve gelişmeye öncülük ederler.
Bu hikayeleştirilmiş anlatımdan çıkarılacak sonuç; trombositlerin yara iyileşmesi ve doku yenilenmesi konusunda eşsiz fonksiyonlara sahip olan hücreler olduğudur.
PRP Uygulaması Nasıl Yapılır ?
PRP uygulaması, kişinin kendi kanı alınarak, trombosit hücrelerinin ve dolayısıyla icerdiği tüm sitokin ve büyüme faktörlerinin konsantre şekilde elde edilmesi, bu konsantrenin farklı amaçlarla vücuda geri verilmesi işlemidir. PRP uygulaması, kozmetik sektörünün, bakım ve güzelleşme amaçlı geliştirdiği bir ürün olmayıp, bizzat yara iyileşmesi, iyileşmeye dirençli yaralanmaların tedavisi amacıyla bir cok deneysel calışma sonucu geliştirilmiştir. Sonrasında ise klinik uygulamalarda üstün başarı göstermiştir.
PRP Hangi Amaçlarla Kullanılır ?
– Tıbbın bir çok dalında tedaviye dirençli yara iyileşmesi, ramatizmal ve iltihabi hastalıklar için yaygın ve etkili bir şekilde kullanılmaktadır. İyileşmeyen diyabetik ya da atonik yaralar, kronik kıkırdak ve eklem hasarlarının tedavisi, sporcu yaralanmalarının (tendon vs) bir çoğunda, iyileşme potansiyeli düşük dokuların desteklenmesi amacıyla (periferik sinir cerrahisi gibi) kullanılmaktadır.
– Saç dökülmelerinde saç derisindeki kanlanma artışı ve saç köklerinin uyarılması amacıyla çok başarılı olarak kullanılmaktadır.
– Yüz bölgesinde cilt yenilenme ve gençleşmesinde ( facial rejuvenation), cilt kırışıklıklarının önlenmesi ve azaltılmasında, göz altı morlukların ve pigmentasyon artışlarının tedavisinde hiç bir yöntemle arşılaştırılmayacak kadar etkin olarak kullanılmaktadır.
– PRP trombin ve kalsiyum ile karistirilarak jel formuna donusturulmekte, elde edilen bu urun yuzdeki derin oluk ve cizgilenmelerin kalici tedavisinde tek basina ya da yag grefti ile kombine olarak kullanilmaktadir.
Estetik amacli PRP uygulamalari estetik plastik cerrahi kliniklerinde basariyla ve hastaya hicbir anestezi uygulanmadan yapilmaktadir. PRP’nin ayristirilmasi ve uygulanmasi yaklasik 30 dk suren bir islem olup, 2 hafta ara ile toplam 2 kur seklinde uygulanir. Hastada olumlu sonuclar 4. Hafta civarinda gorulmeye baslar. İhtiyaca gore yilda bir kez PRP uygulaması tekrarlanabilir.
Online Randevu